Onofficiële Hulp in Andere Talen: Hulp in het Nederlands / Hulp Centrum: Catalogus

Onderdeelafmetingen - noppenafmetingen en andere normen

Onderdeelafmetingen - noppenafmetingen en andere normen

Stud Dimensions - ook wel Modular Dimensions (M) of LEGO Units (L) genoemd - vertegenwoordigen de meest natuurlijke manier om standaard LEGO-onderdelen te meten en te identificeren. Veel boutafmetingen zijn ingebed in de itemnaam en dienen als de primaire identificatie voor het onderdeel (bijvoorbeeld verschillende lengtes van assen). De afmetingen van de noppen worden echter niet voor elk onderdeel in de BrickLink-catalogus gebruikt, maar alleen die waarvan de afmetingen gemakkelijk kunnen worden waargenomen door noppen en stenen te tellen. Organische vormen die niet netjes in het systeemraster passen, mogen geen nopmaat hebben.
Stud-afmetingen toevoegen aan de catalogus:
De afmetingen van de noppen (Breedte x Lengte x Hoogte) moeten worden ingevoerd met behulp van een meting van Noppen voor breedte en lengte en Stenen voor hoogte. Steen 1 x 1 heeft bijvoorbeeld afmetingen van 1 x 1 x 1.

De basis LEGO-eenheid is een volledige steen met slechts één nop erop (een nop is de ronde pin bovenop een steen of een plaat) zoals hier getoond. De afmetingen van een LEGO-stuk kunnen worden opgegeven in de volgorde Breedte x Lengte x Hoogte, met behulp van LEGO-eenheden. Breedte en lengte zijn een telling van noppen, hoogte is een telling van stenen.
Dit onderdeel wordt beschreven als een Brick 2 x 4 x 3. Het is 2 noppen breed, 4 noppen lang en gelijk aan de hoogte van 3 stenen.
Voor onderdelen met een hoogte van minder dan één steen (bijvoorbeeld platen of tegels), voert u de afmetingen van breedte en lengte in en laat u de hoogte weg door het nummer '0' in het vak voor hoogte in te voeren. Dit stuk wordt beschreven als een Plate 1 x 2. Het is 1 stud breed, 2 studs lang en de hoogte is weggelaten.
Notes:
  • Verschillende standaarden: de LEGO Groep heeft ook stenen van verschillende grootte geproduceerd - sommige groter (inclusief die van de Primo-, Duplo- en Explore-lijnen) en sommige kleinere (bijv. Modulex). De maateenheid binnen die lijnen is gebaseerd op een volle steen uit die lijn. Dus een Duplo LEGO Unit zal groter zijn dan een System LEGO Unit, en zal gebaseerd zijn op een enkele stud Duplo Brick. Er is geen extra beschrijving opgenomen om deze eenheden van verschillende grootte aan te duiden, aangezien de oorsprong van het onderdeel de basiseenheid zal beschrijven.
  • Platen en stenen: voor systeemonderdelen zijn 3 platen op elkaar gestapeld nodig om de hoogte van één steen te evenaren, dus een hoogtemaat van "1/3" is gelijk aan één plaat hoog. Voor Duplo-onderdelen zijn 2 platen nodig om de hoogte van één steen te evenaren. Terwijl System-platen niet specifiek worden beschreven met "1/3" in hun afmetingen, kunnen Duplo-platen worden beschreven met "1/2" om dit feit te benadrukken.
  • Stud-afmetingen in de itemnaam: wanneer de hoogte van een stuk standaard is voor hoe dat stuk is gecategoriseerd, worden slechts 2 dimensies gebruikt in de itemnaam. Bijvoorbeeld, stenen die 1 steen hoog zijn en platen die 1 plaat hoog zijn, hebben hun hoogte weggelaten uit hun itemnamen. Het eerste voorbeeld hierboven wordt beschreven als een steen 1 x 1, waarbij de hoogte als 1 wordt aangenomen en weggelaten. Omgekeerd overschrijden stukken met zeer ongebruikelijke wijzigingen in hun ontwerp vaak dergelijke standaardhoogten en hebben ze net zo vaak niet de maximale totale hoogte die in hun naam wordt vermeld.
  • Het formaat Breedte x Lengte x Hoogte, hoewel gebruikelijk bij fans, kan soms worden vervangen door de meer algemeen gebruikte standaard Lengte x Breedte x Hoogte. Dit komt door consistentie en sorteerbehoeften tussen vergelijkbare items, of door een alternatieve algemene naam die door fans wordt gebruikt. Welke dimensie voor een bepaald onderdeel is, hangt vaak af van de gemeenschappelijke toepassingen van het onderdeel. Voor hellingen moet de eerste dimensie die wordt vermeld de richting van de helling zijn. De afmetingen voor onderdeel 4286 zijn bijvoorbeeld 3 x 1, niet 1 x 3.
  • Hellingen bevatten een benadering van de hellingsgraad in hun beschrijvingen. Enkele veel voorkomende graden zijn 33, 45, 65 en 75.
  • Metrische eenheden: Afmetingen van sommige niet-bakstenen artikelen kunnen in metrische eenheden in de artikelnaam worden vermeld. Wanneer dit gebeurt, wordt de meeteenheid uitdrukkelijk in de beschrijving opgenomen. Zo worden elektriciteitsdraden vaak gemeten in centimeters en staat in de omschrijving ook de afkorting cm. In de meeste gevallen kan worden aangenomen dat afmetingen die niet uitdrukkelijk zijn beschreven, LEGO-eenheden zijn.
  • LEGO Units (L): Afmetingen van sommige niet-bakstenen items kunnen worden vermeld als LEGO Units in de itemnaam. Dit is meestal door het geven van een nummer gevolgd door "L". Het getal geeft aan hoeveel LEGO-noppen in een rechte lijn, en een kleine ruimte er direct omheen, zouden worden bedekt door een bepaald deel of oppervlak van het item. Welk gedeelte of oppervlak is over het algemeen duidelijk uit de picturale context.
  • Nominatieve eenheden: Getallen die lijken op afmetingen in de naam van sommige wiel- en banditems, maar die op geen enkele manier een afkorting voor meeteenheid dragen, worden verondersteld alleen nominatief te zijn. Dat betekent dat de getallen al dan niet een werkelijk gemeten afmeting vertegenwoordigen. Maar één ding is zeker: het nummer wordt gebruikt om het item in de BrickLink-catalogus te onderscheiden en te sorteren. Dergelijke nummers worden vaak bijna puur als decoratie in banden gegoten.
  • Meer informatie over noppendimensies: Gebruik het dimensie-itemfilter op de pagina Geavanceerd zoeken in de catalogus om te bestuderen hoe noppendimensies in de hele catalogus zijn gebruikt. Stel het itemtype in op "Onderdeel" en voer waarden in de zoekvelden voor afmetingen in. U kunt het volgende invoeren: een geheel getal (20), een decimale breuk (1,33), nul (0) of een veld leeg laten.