Hur köper jag?

Denna handledning antar att du har läst Hur hittar du artiklar handledningen, att du har hittat de artiklar du vill köpa och att du har gått in i den butiken som har artiklarna.
Tillgänglighet:
När du går in i en butik, antalet tillgängliga av varje artikel visas som nuvarande antal i lager vid tidpunkten du gick in i butiken ("as is"). Det finns en möjlighet att under tiden du lägger till artiklar till din kundvagn eller går till kassan att någon annan redan har köpt dom artiklarna.

Om en eller flera artiklar inte är tillgängliga eller antalet inte är aktuellt när beställningen skickas. BrickLink kommer visa dig dessa artiklar, ta bort dom från din kundvagn och ge dig alternativet att antingen skicka in beställningen igen eller tömma din kundvagn. Om totalbeloppet inte uppfyller butikens minsta beställningsbelopp efter detta har hänt, kommer du bara få alternativet att tömma din kundvagn eller lägga till fler artiklar till din kundvagn.

Global Kundvagn och Butikskundvagn:
Det finns två kundvagnar när du besöker en butik på BrickLink. Den gröna kundvagnen som visas inne i butiken är en butik's kundkorg (en sammanställning av artiklar som är tillagda i den butiken), och den som finns överst på sidan i navigeringsfältet överst finns den globala kundvagnen (en sammanställning av alla artiklar som är tillagda i olika butikers kundvagnar).

Skicka en beställning:
Efter att du är registrerad eller inloggad när du går till kassan så kan du välja hur du vill betala för din beställning, hur du vill ha din beställning skickad, om du vill eller inte vill ha försäkring och även att ange ytterligare information till säljaren. När du är klar att skicka beställningen, klicka på "Submit Order"-knappen (skicka beställning) längst ner på sidan. För information hur du lägger till ytterligare artiklar på din beställning efter att du skickat in den, se nedan.

Tänk på att skicka in en beställning är ett kontrakt. Var vänlig att bara skicka in en beställning om du är allvarlig med att köpa alla dessa artiklar i den beställningen. Genom att skicka in en beställning, ingår du ett juridiskt bindande avtal att köpa dessa artiklar i denna beställning från säljaren. Var vänlig att också läsa säljarens villkor innan du skickar in en beställning. Dessa villkor är varierar från butik till butik och det är viktigt att du förstår dom. Om du har frågor som inte besvaras där, kontakta säljaren innan du skickar in beställningen. Du kan också klicka på "Store Terms" fliken (Butikens villkor) när som helst före du går in till kassan för att se säljarens villkor.

När du har skickat in din beställning, kommer du få en bekräftelse via e-post som meddelar dig om din beställning. Om du inte har fått en e-postbekräftelse kan du kontrollera om beställningen skickades korrekt genom att gå till din Orders Placed page (beställningssida). Om din beställning har skickats, bör du se den listad där.

Addera till en redan lagd beställning:
Om du nyligen har beställt från en butik och beställningen inte är markerad betald (payed), packad (packed) eller skickad (shipped) än, kommer systemet addera till den beställningen istället för att skicka in en ny beställning. Denna beställning måste vara lagd i den butiken som du köper i nu. Följande villkor måste vara uppfyllda för att ett beställningstillägg ska kunna ske:
  1. Beställningens status måste vara Pending, Updated, Processing or Ready (Väntande, uppdaterad, behandlas eller färdig)
  2. Beställningens betalningsstatus kan vara vad som förutan Completed (Slutförd)
Om butiken har en minsta beställnings-belopp så behöver du inte nå upp till denna igen för att addera till originalbeställningen. Lägg bara till artiklarna till din kundvagn och när du går till kassan så adderas den nya beställningen som en ny delbeställning (batch) till din original beställning.

Beställningens status ändras då till Updated (uppdaterad), betalningsstatus till None (inget), beställningsdatum, beställningens ändringsdatum och ordens betalningsstatus-datum sättas till dagens datum. Beställningen kommer också flaggas som ej fakturerad och att drive thru e-posten ej skickad.

Faktura och betalning:
Efter att du skickat in beställningen, ska säljaren skicka dig en faktura inom 3 dagar via e-posten där totalsumma och information hur du ska betala ska finnas. Om du inte har fått en faktura inom denna tid, kontakta då säljaren. Om en faktura har blivit skickad så kommer Order Total på din Orders Placed sida visas i fet text.

Du ska skicka betalningen till din säljare efter att du har fått fakturan på din beställning. Var vänlig skicka inte några pengar före det att du har fått fakturan eftersom totalbeloppet kommer uppdateras av säljaren med fraktavgift och andra avgifter. Dessutom så kan säljarens PayPal-kontoadress (Om du betalar med denna metod) skilja sig mot den epost-adress som du har fått fakturan ifrån.

Efter att du har utfört din betalning, så kan du ändra Betalningsstatus på din Orders Placed sida till betald. När säljaren har tagit emot din betalning kommer de skicka ditt paket.

Efter att du har mottagit ditt paket:
Var vänlig ändra din Order Status på din Orders Placed sida till Completed (Avslutad) efter att du mottagit dina artiklar (items), kontrollerat innehållet och är helt nöjd med din Beställning och du känner att den är avslutad.

Du kan också frivilligt Skicka Feedback till din säljare efter att du har fått varorna.